Strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej

NACZYNIE DO ZAPIEKANIA ŻELIWNE CZARNE 600 ml

0100380 MP

Nowy

Wykonanie - żeliwo
Wymiary - 14x7cm, 500 ml
Kolor - czarny
Kod - 0100380 MP

Więcej szczegółów

83,90 zł

Dodaj do listy życzeń

Nieprzeciętna garnek / naczynie do zapiekania wykonane z żeliwa w kolorze czarnym. Równomiernie rozprowadza ciepło, utrzymuje w środku wysoką temperaturę. Potrawy nagrzewają się równomiernie, a dania duszą się we własnym sosie nie tracąc wartości odżywczych. Elegancja i prostota wykonania sprawi że oprócz funkcjonalności naczynia zyskamy w kuchni wygodę i wyśmienity smak potraw. Podczas użytkowania naczynia używać rękawic kuchennych, gdyż rączki są z żeliwa, które również się nagrzewają.

Często zadawane pytania:

Czy żeliwo rdzewieje? TAK.

Najczęściej żeliwo rdzewieje z powodu działania pary wodnej i wilgoci na powierzchni naczynia, kiedy zbyt długo je namaczamy czy niezbyt dokładnie wycieramy.

Czy to oznacza, że należy je wtedy wyrzucić? Absolutnie NIE.

Istnieją skuteczne sposoby na usunięcie rdzy z żeliwnego garnka czy patelni.

Aby uniknąć problemu z rdzą:

  • powinniśmy unikać dłuższego kontaktu żeliwa z wilgocią; po każdym użyciu należy żeliwo dokładnie wysuszyć
  • unikać mycia w zmywarce, a także przy użyciu silnych środków myjących i szorstkich gąbek ( w codziennym użytkowaniu, jeśli pojawi się rdza takiej gąbki, czy druciaka musimy użyć a następnie wykonać kolejne kroki by naczynie zaimpregnować, ale o tym poniżej)
  • nie należy przechowywać naczyń żeliwnych przykrytych pokrywką – może to namnożyć bakterie w ich wnętrzu, a w konsekwencji – pojawienie się rdzawych śladów.

Co możemy zrobić, jeśli na naszych żeliwnych garnkach pojawi się rdza?

Możemy przygotować mieszankę białego octu z wodą (w równych częściach) i w takim roztworze zanurzyć naczynie na mniej więcej 8 godzin. Ocet rozpuszcza rdzę. Następnie wyszorować żeliwo szorstką gąbką. Dokładnie wypłukać i osuszyć – najlepiej ręcznikiem papierowym. Kiedy pozbędziemy się rdzy na żeliwie równie ważne jest, aby stworzyć na nim warstwę ochronną. Aby tego dokonać musimy natrzeć żeliwo olejem roślinnym i wypalić je w piekarniku. Możemy tą czynność powtórzyć. Pozwoli to na stopniowe tworzenie ochronnych warstw i zapewni lepszą powierzchnię do gotowania a także ochronę przed rdzą.

Do walki z rdzą posłużyć może nam również soda oczyszczona.

Ważne jest, aby po wyszorowaniu naczynie dokładnie wypłukać, osuszyć, zaimpregnować tłuszczem i wypalić w wysokiej temperaturze.

Napisz opinię

NACZYNIE DO ZAPIEKANIA ŻELIWNE CZARNE 600 ml

NACZYNIE DO ZAPIEKANIA ŻELIWNE CZARNE 600 ml

Wykonanie - żeliwo
Wymiary - 14x7cm, 500 ml
Kolor - czarny
Kod - 0100380 MP

Napisz opinię

30 inne produkty / innych produktów