Zadzwoń
tel. 576 577 699
RABATY
czekają w koszyku
Brak produktów
Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Żeliwny podgrzewacz pod czajnik. Będzie cudownie prezentował się na stole, zwłaszcza z czajnikiem żeliwnym.
Zachwyci Twoich gości dzięki walorom wizualnym, jednocześnie będąc praktycznym- utrzymując temperaturę podawanego napoju. Podgrzewacz bardzo starannie wykonany, składający się z 2 części: głębokiej 'misy' z miejscem na świeczkę i pokrywki. Misa w dolnej części posiada 6 dziurek zapewniających cyrkulację powietrza, natomiast pokrywka wygląda jak sito by lepiej oddawać temperaturę poprzez 25 dziurek, oraz umiejscowiony między nimi wypukłymi kropeczkami delikatnie unoszącymi stawiany na podgrzewaczu czajnik. Zapakowany w kartonik, więc idealnie sprawdzi się również jako pomysł na prezent.
Często zadawane pytania:
Czy żeliwo rdzewieje? TAK.
Najczęściej żeliwo rdzewieje z powodu działania pary wodnej i wilgoci na powierzchni naczynia, kiedy zbyt długo je namaczamy czy niezbyt dokładnie wycieramy.
Czy to oznacza, że należy je wtedy wyrzucić? Absolutnie NIE.
Istnieją skuteczne sposoby na usunięcie rdzy z żeliwnego garnka czy patelni.
Aby uniknąć problemu z rdzą:
Co możemy zrobić, jeśli na naszych żeliwnych garnkach pojawi się rdza?
Możemy przygotować mieszankę białego octu z wodą (w równych częściach) i w takim roztworze zanurzyć naczynie na mniej więcej 8 godzin. Ocet rozpuszcza rdzę. Następnie wyszorować żeliwo szorstką gąbką. Dokładnie wypłukać i osuszyć – najlepiej ręcznikiem papierowym. Kiedy pozbędziemy się rdzy na żeliwie równie ważne jest, aby stworzyć na nim warstwę ochronną. Aby tego dokonać musimy natrzeć żeliwo olejem roślinnym i wypalić je w piekarniku. Możemy tą czynność powtórzyć. Pozwoli to na stopniowe tworzenie ochronnych warstw i zapewni lepszą powierzchnię do gotowania a także ochronę przed rdzą.
Do walki z rdzą posłużyć może nam również soda oczyszczona.
Ważne jest, aby po wyszorowaniu naczynie dokładnie wypłukać, osuszyć, zaimpregnować tłuszczem i wypalić w wysokiej temperaturze.